Dráha plic
Když se jinová energie noci mění na jangovou energii dne, je v tento čas mimořádně aktivní právě dráha plic, kterou prochází energie nejvíce.
Pokud se v noci mezi 3 - 5h pravidelně probouzíte, může vám tělo naznačovat, že je v plicích nerovnováha.
Při hlubokém spánku se plíce starají o to, aby rovnoměrně rozvedli krev a čerstvou energii ze systému jater do celého těla. Pokud někdo zůstává vzhůru až do svítání, narušuje si tím tuto rovnováhu. Plíce pak nemohou správně pracovat a posílají svoji energii do jiných aktivit.
A co plicím prospívá? Například dechová cvičení, procházky v přírodě a potraviny
BÍLÉ barvy jako je:
pórek, cibule, česnek, ředkev, tuřín, celer, petržel, bílé zelí, květák, ale také třeba hrušky, které plíce svlažují a vyživují.
Při problémech se zahleněním používáme potraviny ostré nebo štiplavé chuti jako je chilli a ředkev. Ostrá chuť vstupuje do plic, odstraňuje hleny a pomáhá nám například při kašli.
V tomto nočním čase trpí nejčastěji problémy astmatici, kuřáci nebo lidé s plicním onemocněním. Tento stav nerovnováhy je možné řešit akupunkturou, tuina masáží, bylinkami nebo houbami.
Dráha tlustého střeva
5 – 7h hodina ranní je nejaktivnější dráha tlustého střeva a jak už jste si možná všimli, touto dobou nejčastěji chodíme na stolici. V tento čas je dobré se pravidelně vyprazdňovat, tlusté střevo se protáhne, zbaví se zátěže a tělo odpadu.
Tlusté střevo má za úkol odstraňovat zbytky a čistit odpad v těle. Absorbuje jen malou část tekutin, které slouží jako lubrikant a jsou potřeba při vyprazdňování. Pokud není ve střevech správný poměr vlhkosti, vzniká zácpa. Také pokud je tlusté střevo zasaženo horkostí, vysuší se tekutiny a vyprazdňování je obtížné. Pokud střevo absorbuje příliš mnoho tekutin, vznikne řidší stolice až průjem.
Tlusté střevo patří do páru s plícemi, a protože plíce mají vztah ke kůži a ochlupení, vede zácpa často ke zhoršení akné v obličeji a pokožka ztrácí přirozený lesk.
Pokud nás při vyměšování pálí konečník, měli bychom jíst méně pálivých a kořeněných jídel, nebo pálivé vynechat úplně.
Chcete-li se zbavit zácpy, vypijte ráno po probuzení sklenici teplé vody, která propláchne žaludek i střeva, osvěží a pomůže k vyprázdnění. Pokud vám vadí neutrální chuť vody, přidejte si do ní med, který střeva trochu uvolní, doplní vám energii a vyživí.
Pokud ovšem ráno trpíte průjmy, budete mít pravděpodobně oslabenou slezinu, která nemá dostatek yangové energie a bude ji potřeba doplnit – „teplou“ stravou, akupresurou, moxou nebo masážemi. Dobrým pomocníkem je třeba zázvorový čaj, který zahřívá slezinu i žaludek, vyhání z těla chlad a vypuzuje toxiny.
Jak podpořit střevní mikrobiom?
Dostatečným příjmem vlákniny z ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin jako např: z kukuřice, jáhlel, černé rýže, čiroku, pohanky, ovsa, mungo fazolek a batátů.
Stejně tak jako je důležitý správný a vyvážený jídelníček, je také důležité jíst pomalu, v klidu a potravu v ústech důkladně rozkousat.
Hltání a špatné rozmělnění škodí nejen žaludku ale i střevům. Žaludek nebude umět trávit, tělo přijde o spoustu výživy a zakládá si na střevní potíže, obezitu, špatnou paměť a pomalé reakce.
Střevní mikrobiom můžeme podpořit i zelenými potravinami jako je řasa chlorella, o které si můžete přečíst ZDE, nebo pitím Kombuchy - kvašeným nápojem, který si můžeme vyrábět sami doma.
Pokud máte jakékoliv otázky ohledně vašeho zdraví, můžete se objednat na konzultaci.
Dráha plic
Když se jinová energie noci mění na jangovou energii dne, je v tento čas mimořádně aktivní právě dráha plic, kterou prochází energie nejvíce.
Pokud se v noci mezi 3 - 5h pravidelně probouzíte, může vám tělo naznačovat, že je v plicích nerovnováha.
Při hlubokém spánku se plíce starají o to, aby rovnoměrně rozvedli krev a čerstvou energii ze systému jater do celého těla. Pokud někdo zůstává vzhůru až do svítání, narušuje si tím tuto rovnováhu. Plíce pak nemohou správně pracovat a posílají svoji energii do jiných aktivit.
A co plicím prospívá? Například dechová cvičení, procházky v přírodě a potraviny BÍLÉ barvy jako je:pórek, cibule, česnek, ředkev, tuřín, celer, petržel, bílé zelí, květák, ale také třeba hrušky, které plíce svlažují a vyživují.
Při problémech se zahleněním používáme potraviny ostré nebo štiplavé chuti jako je chilli a ředkev. Ostrá chuť vstupuje do plic, odstraňuje hleny a pomáhá nám například při kašli.
V tomto nočním čase trpí nejčastěji problémy astmatici, kuřáci nebo lidé s plicním onemocněním. Tento stav nerovnováhy je možné řešit akupunkturou, tuina masáží, bylinkami nebo houbami.
Dráha tlustého střeva
5 – 7h hodina ranní je nejaktivnější dráha tlustého střeva a jak už jste si možná všimli, touto dobou nejčastěji chodíme na stolici. V tento čas je dobré se pravidelně vyprazdňovat, tlusté střevo se protáhne, zbaví se zátěže a tělo odpadu.
Tlusté střevo má za úkol odstraňovat zbytky a čistit odpad v těle. Absorbuje jen malou část tekutin, které slouží jako lubrikant a jsou potřeba při vyprazdňování. Pokud není ve střevech správný poměr vlhkosti, vzniká zácpa. Také pokud je tlusté střevo zasaženo horkostí, vysuší se tekutiny a vyprazdňování je obtížné. Pokud střevo absorbuje příliš mnoho tekutin, vznikne řidší stolice až průjem.
Tlusté střevo patří do páru s plícemi, a protože plíce mají vztah ke kůži a ochlupení, vede zácpa často ke zhoršení akné v obličeji a pokožka ztrácí přirozený lesk.
Pokud nás při vyměšování pálí konečník, měli bychom jíst méně pálivých a kořeněných jídel, nebo pálivé vynechat úplně.
Chcete-li se zbavit zácpy, vypijte ráno po probuzení sklenici teplé vody, která propláchne žaludek i střeva, osvěží a pomůže k vyprázdnění. Pokud vám vadí neutrální chuť vody, přidejte si do ní med, který střeva trochu uvolní, doplní vám energii a vyživí.
Pokud ovšem ráno trpíte průjmy, budete mít pravděpodobně oslabenou slezinu, která nemá dostatek yangové energie a bude ji potřeba doplnit – „teplou“ stravou, akupresurou, moxou nebo masážemi. Dobrým pomocníkem je třeba zázvorový čaj, který zahřívá slezinu i žaludek, vyhání z těla chlad a vypuzuje toxiny.
Jak podpořit střevní mikrobiom?
Dostatečným příjmem vlákniny z ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin jako např: z kukuřice, jáhlel, černé rýže, čiroku, pohanky, ovsa, mungo fazolek a batátů.
Střevní mikrobiom můžeme podpořit i zelenými potravinami jako je řasa chlorella, o které si můžete přečíst ZDE, nebo pitím Kombuchy - kvašeným nápojem, který si můžeme vyrábět sami doma.
Pokud máte jakékoliv otázky ohledně vašeho zdraví, můžete se objednat na konzultaci.