Co v létě (ne)jíst?
Doporučená strava pro element ohně by měla podporovat srdce a zlepšovat cirkulaci krve. Strava by měla obsahovat potraviny jako červené papriky, rajčata, jahody, třešně, červené jablka, mrkev a další červené ovoce a zeleninu, které jsou vizuálně i energeticky spojeny s ohněm. Je vhodné začlenit i mírně pikantní potraviny, které stimulují srdce a cirkulaci, jako jsou chilli papričky, zázvor a česnek. K pití se doporučuje zelený čaj nebo bylinné čaje zaměřené na podporu srdce, jako je třeba hloh.
Tuto stravu je dobré doplnit o dostatečné množství čisté vody a vyhýbat se smaženým, pečeným a těžkým jídlům, které mohou zatěžovat srdce a zpomalovat organismus. Patří sem například maso, vejce, ořechy, semínka a obiloviny.
Přirozeně ochlazující potraviny jsou například klíčky munga a vojtěšky, melouny, okurky, tofu, zelený, mátový nebo heřmánkový čaj, jablka, citróny a limetky.
Léto jako symbol ohně v tradiční čínské medicíně
Léto je v tradiční čínské medicíně přisuzováno elementu ohně. Tento časový úsek je charakteristický svojí plnou silou, dynamikou a energií, které se promítají do zvýšené aktivity a životní síly. Skrze analýzu léta z perspektivy TČM můžeme hlouběji porozumět jak se v tomto období starat o naše tělesné i mentální zdraví, jak posilovat srdce, které je považováno za krále všech orgánů a jak harmonizovat naši vnější i vnitřní energii pro zlepšení kvality života.
Element ohně je spojen s létem, srdcem, tenkým střevem, osrdečníkem, trojitým zářičem a emocí radosti.Co v létě (ne)jíst?
Doporučená strava pro element ohně by měla podporovat srdce a zlepšovat cirkulaci krve. Strava by měla obsahovat potraviny jako červené papriky, rajčata, jahody, třešně, červené jablka, mrkev a další červené ovoce a zeleninu, které jsou vizuálně i energeticky spojeny s ohněm. Je vhodné začlenit i mírně pikantní potraviny, které stimulují srdce a cirkulaci, jako jsou chilli papričky, zázvor a česnek. K pití se doporučuje zelený čaj nebo bylinné čaje zaměřené na podporu srdce, jako je třeba hloh.
Tuto stravu je dobré doplnit o dostatečné množství čisté vody a vyhýbat se smaženým, pečeným a těžkým jídlům, které mohou zatěžovat srdce a zpomalovat organismus. Patří sem například maso, vejce, ořechy, semínka a obiloviny.
Přirozeně ochlazující potraviny jsou například klíčky munga a vojtěšky, melouny, okurky, tofu, zelený, mátový nebo heřmánkový čaj, jablka, citróny a limetky.
Tradiční čínská medicína
doporučuje v létě zvlášť dbát na prevenci a udržování zdraví. Důležitým prvkem je jangová energie, která získává v létě převahu. O tuto energii je potřeba pečovat, abychom ji měli dostatek během zimního období, kdy bude jangu přirozeně ubývat. Nejlepší zdroj jangové energie je slunce, ale pozor na přehřátí.
Také se doporučuje být aktivní. Jóga, tai chi a meditace mohou pomoci udržovat fyzickou i duševní rovnováhu. Fokus na srdeční oblast, která podle TČM odpovídá letnímu období, může zahrnovat cvičení a terapie podporující srdce a celkovou emocionální pohodu.
Při vysokých teplotách je dobré pro ochlazení - pití teplé vody a sprchování pod teplou vodou, protože tím navodíme pocení, póry se otevřou a tělo se ochladí. Při sprchování teplou vodou se póry zatáhnou a následně se tělo ještě více prohřeje.
K elementu ohně, jak už bylo zmíněno, patří emoce radosti a tím je spojeno i setkávání s lidmi. Není vhodnějšího času pro tuto aktivitu. Smích a radost srdce podporují, ale pozor na přehnanou excitaci, to by mohlo naše srdce oslabit.